Rośliny w różnych stadiach rozwojowych odzwierciedlają sumaryczny wpływ czynników meteorologicznych i można się nimi posłużyć jako wskaźnikami czasu tarła ryb, a zatem i tarło ryb, można zsynchronizować z okresami kwitnienia roślin. Każdy wędkarz powinien dokładnie znać okresy tarła ryb na które chce zapolować, ponieważ wszelkie połowy są u nas w tych okresach ustawowo zabronione.

Wielu wędkarzy nie ma pamięci do dat określających okresy ochronne poszczególnych gatunków ryb. Myślę, że obserwacja przyrody zwłaszcza kwitnienia niektórych roślin, występującego w tym samym okresie co tarła poszczególnych ryb będzie tu pomocna i tak np.:

Tarło szczupaka odbywa się w wiosennych rozlewiskach i w tym samym czasie zakwita podbiał pospolity a lepiężnik różowy znajduje się w pełni kwitnienia. Tarło dobiega końca gdy pokazują się pierwsze listki grążela żółtego, pękają pąki olchy czarnej, kwitnie klon zwyczajny i mniszek pospolity (mlecz), zakwita czeremcha i bez pospolity.

Tarło okonia w płytkich zbiornikach zaczyna się wcześniej z chwilą pękania olchy czarnej, a dobiega końca gdy liście pałki wodnej wydostają się z wody i zakwita kmieć błotna. W większych i głębszych  zbiornikach tarło rozpoczyna się z przekwitaniem podbiału, kwitnieniem mniszka zwyczajnego (mlecz) , klonu zwyczajnego i agrestu. W końcowej fazie tarła kwitnie śliwa domowa, czeremcha i grusza pospolita.

Tarło Liona zbiega się z okresem pełnego kwitnienia bzu czarnego oraz osoki aloesowatej. Największe nasilenie tarła lina zaobserwowałem w okresie kwitnienia lipy szerokolistnej.

Tarło miętusa rozpoczyna się gdy następuje zima z silnymi mrozami tworzącymi tak silny lód po którym śmiało porusza się koń z wyładowanymi saniami. Nie wyszczególniam tu tarła węgorza ponieważ tarło odbywa on w Morzu Sargassowym daleko od Europy, nie wspominam również krąpiu, który nie podlega żadnym okresom i wymiarom ochronnym jest traktowany w naszych wodach jako „chwast”. Nie wszystkie wyszczególnione tu gatunki ryb w okresie tarła podlegają okresowi ochronnemu.

Jednak wędkarz w chwili zorientowania się, że łowi w miejscu tarła ryb winien miejsce to niezwłocznie opuścić. Ponadto w okresie tarła ryby niechętnie pobierają pokarm i mięso ich w tym okresie nie smakuje najlepiej, czasem powoduje gastryczne zakłócenia. Ikra brzany w okresie tarła jest trująca, a krew węgorza z chwilą dostania się do krwiobiegu człowieka powoduje ciężkie zakażenie, pamiętajcie o tym w czasie oprawiania złowionych ryb.

Przy tej okazji przypominam, że połów ryb określają pewne limity dobowe i tak np.: głowacicę można złowić tylko jedną w ciągu tygodnia, w ciągu doby 1 szt. sum, sandacz, szczupak, troć jeziorowa i troć wędrowna, sieja (łącznie 2 szt.) w ciągu doby, brzana, karp (łącznie) 3 szt. na dobę, lin 4 szt. na dobę, certa 5 szt. na dobę, węgorz 2 szt. na dobę. Pamiętajcie o obowiązku wypełnienia rejestru połowów.

Pozdrawiam. Zdzisław Marciniak